smålig?

 • 30.06.2011 - 13:26 - Hverdag

  En ting som lenge har irritert meg, er når diverse bloggere bruker ord på feil måte. Det vil si, at de tror de bruker et godt utviklet ordforråd og er kjempeflinke, når de egentlig bruker ordene helt feil. Ikke misforstå meg, jeg sier ikke at jeg ikke gjør feil selv, men de fleste som kjenner meg vet hvor pirkete jeg egentlig er på sånne ting..

  Ta for eksempel ordet "smålig". Her er en setning med det ordet i som fint kunne stått i et blogginnlegg: "Jeg er smålig sulten." Bloggeren vil da altså frem til at han eller hun er litt sulten, men vil bruke et bedre ord enn "litt". Men! Smålig er ikke et synonym for litt, eller en smule eller hva du vil. Ordet kan bli brukt om en persons oppførsel for eksempel, og betyr barnslig og trangsynt.

  Ordet irritabel kan også bli brukt feil, men det har jeg ikke sett så mange steder. At "irriterende" blir byttet ut med "irritabel", sånn at hvis noen gjør noe som irriterer deg, så kaller du den personen irritabel istedet for irriterende. Når irritabel egentlig blir brukt på en person som blir lett irriTERT. Samme med "mistenksom" og "mistenkelig". Man blir mistenksom når man ser noe mistenkelig, og kan derfor ikke si at man så noe mistenksomt.

  Ok, nå føler jeg at jeg pirker for mye, men jeg må bare få det ut. Orddelingsfeil er også et stort irritasjonsmoment for meg, men let's just not go there..

  Legger dere også merke til sånne små feil?

  4 kommentarer

  deadfreedom

  30.06.2011 kl.16:40

  Ja, det gjør jeg, hvis jeg er konsentrert xD Vel... Jeg vil aldri bli utlært når det kommer til det norske språket, men jeg forsøker å ha rett... Det jeg tror jeg har mest problem med, er ikke å velge rette ord eller å holde styr på orddeling, men kommaene mine kan være plassert på gal måte. Det tror jeg, altså.

  Jeg håper ikke at du synes at jeg bruker å ta lett på det norske språket, men det kan hende, og hvis det er så, vil jeg gjøre hva jeg kan for å forbedre meg! :) Selv synes jeg at jeg klarer å luke ut skrivefeil. Jeg pleier som regel å rette på ord dersom det har gått for fort i svingene xD

  deadfreedom

  30.06.2011 kl.16:47

  Det er irriterende når folk bruker avanserte ord, når de ikke hører til i sammenheng med resten av ordene! Likevel kan jeg gjøre så selv, for å virke mer interessant... Nåja; jeg lærer av å gjøre feil!

  Dorthea

  01.07.2011 kl.12:05

  Jeg er helt enig med deg! Er så irriterende når folk skriver sånne ting :pp

  Oda

  01.09.2011 kl.10:19

  I LOVE YOU, ANDREA! Synes du skal lage enda et innlegg om dette, og ta da opp alt som plager oss.

  Skriv en ny kommentar

  Andrea LK

  17, Siljan

  Hei! Jeg heter Andrea, er 17 år og kommer fra et sted utenfor Bergen. Går for tiden på medielinjen på Bergen Handelsgymnasium. Legg gjerne inn en kommentar!

  Kategorier

  Arkiv

  hits